5 Nisan 2012 Perşembe

31. İstanbul Film Festivali altıncı gününde "abla"nın gördüğü üç film: Nefes, Gökyüzünde Bir Ayna, Yukarıdaki Çocuk


5 Nisan 2012 Perşembe günü "abla"nın gördüğü üç filmden ikisi çocuk anneler üzerinedir:

Avusturya, 2011 yapımı Nefes: Yönetmen Karl Markovics, oyuncular Thomas Schubert, Karin Lischka, Gerhard Liebmann... Çok uykusu varken ağlaması kesilmeyen bebeğinin yüzüne yastık kapatan, çok bastırmadığı halde sesi kesildiğinde sun'i solunumla hayata döndüren anne, yıllar sonra, bakımevinde büyümüş, nefesini tıkayan bir akranının ölümüne neden olunca islahevine kapatılmış oğlu kendisini bulduğunda, oğlanın nefesle ilgili sorunlarının anlam kazandığı açıklamayı yapar, "seni" der, "bakımevine bırakmam en doğru karardı."

Fransa-İsviçre, 2011 yapımı Yukarıdaki Çocuk: Yönetmen Ursula Meier, oyuncular Léa Seydoux, Kacey Mottet Klein, Martin Compston... Bir kayak merkezi eteklerinde, hiç istemediği halde ailesini delirtmek için doğurduğu 12 yaşındaki oğluyla yaşayan genç kadın, oğlanın ablası gibi davranır. Dağda ufak tefek hırsızlıkla evin geçimini sağlayan, annesinin yanına uzanabilmek için para ödeyen oğlan, bir çıkış arayışı içindeki kadının tanıştığı kişilere onun kardeşi değil oğlu olduğunu söyleyip kaçışını engellemekten geri durmaz. Şefkat arayışı içinde dağda, bir anne ile çocuklarına katılır, hırsızlıkları yakalandıkça dayaklar yer... Kar sezonu sonunda evi terk edip yanlarına gittiğinde toparlanmakta olan çalışanlar arasında iş arayan oğlan ciddiye alınmaz; boş binalar arasında eriyen karın kıraç bıraktığı yamaçta iki bavulu arasında ağlayarak geçirdiği gece sonunda teleferikle kasabaya dönerken yaklaşmakta olan diğer kabinde kendisini aramaya gelen annesinin endişeli yüzünü görmekten mutluluk duyar.

Yaşamda olduğu gibi sinemada da, yıllar boyu, ne olursa olsun her hamileliğin ille bir doğumla sonuçlanması gerektiği fikri yerine, refah toplumlarında devletin desteğine karşın çocuk annelerin yetiştir(eme)diği çocukların büyümekte ne denli zorlandığının ortaya konduğu, çok yönlü sonuçlarının gözler önüne serildiği filmler yapılmasını sağlayan bilincin, ne zaman bir üst "level"a atladığını kestiremese de "abla" gelişmeden son derece memnun.

İspanya, 2011 yapımı Gökyüzünde Bir Ayna: Yönetmen Iciar Bollain, oyuncular Veronica Echegui, Sumyata Battarai, Norbu Tsering Gurung... Kızlardan biri, sorulduğunda adının Jama'nın taşıyıcısı olduğunu söyler, oğlan kardeşi doğduğunda Bimala olan adı unutulmuştur. Bir başka kızın çalışmaya yollandığı yer, genelevdir. Konumunu yitirmek istemeyen yardımcı öğretmen, kız olduğunu öğrendiği 4 aylık bebeğinden kurtulmaya çalışırken hayatını yitirir. Böyle bir ortamda, Katmandu'da anlaşmalı bir evlilik yapıp cehalet ve yoksulluk içinde büyüyen çocuklar için bir şans yaratmaya çalışan Katalan öğretmen Laia'nın yapmaktan en çok mutluluk duyduğu iş, -ezoterik anlamıyla yaşamının, bu enkarnasyonun amacı-, öğretmenlik sırasında yaşadıklarını hikaye eden laser alt yazısı döşeli güzelim film, 30. İstanbul Film Festivali'nin "abla"ya göre en iyi filmi Yağmuru Bile'nin yönetmeninden, ne yapıp edip görülesi mistik bir mesaj.

Hiç yorum yok: