11 Nisan 2018 Çarşamba

“ABLA”YA GÖRE HAL VE GİDİŞ 22


Şahane illustrasyonları İgor Sakurov’a ait; kırmızı, siyah kapağı grafiği muhteşem, Boris Akunin AZAZEL Bir Erast Fandorin Romanı, Alfa Basım, Yayım ve Dağıtım’dan...
Bölüm başlıkları, “abla”nın çok beğendiği bir yazı karakteriyle bold (siyah/kalın) olarak, 
İçinde Gevezelikten Başka Bir Şey Olmayan İkinci Bölüm, 26
Geleceğin İnsanının Ortaya Çıktığı Altıncı Bölüm, 76
Doğru Nefes Almanın Öneminin Çok İkna Edici Bir şekilde Kanıtlandığı On Beşinci Bölüm, 221 şeklinde sıralanmış.
Genç ve toy Fandorin’in başlarda, özellikle uzlaşmaz kapıcılarla diyaloglarını kahkahadan kırılarak okuyan “abla”, son derece akıcı kitabın sonunda, genç adamın birden olgunlaşmasına neden olan olayların devamını ya da diğer Fandorin kitaplarını dört –son zamanlarda üçüncü gözünün yeri de kamaşmakta olduğundan- beş gözle beklemekte!..
Sayfa 248’den: 
“Nedir bu ‘Azazel’?” diye atıldı Fandorin. “Bu iblisle sizin yetimlerinizin ne alakası var?”
“Azazel bir iblis değildir, yavrum. İnsanlığın kurtarıcısının ve öğretmeninin büyük bir simgesi. Tanrı bu dünyayı yarattı, insanları yarattı ve onları kendi başlarına bıraktı. Ama insanlar o kadar zayıf ve o kadar kör ki, Tanrı’nın dünyasını cehenneme çevirdiler. İnsanlık çok uzun zaman önce yok olacaktı, eğer insanların arasında ortaya çıkan özel kişilikler olmasaydı. Onlar ne demon ne tanrıdır, ben onlara civilisateur (Fransızca Uygarlaştırıcı) diyorum. Onların her biri sayesinde insanlık ileri sıçramayı başardı. Prometheus bize ateşi verdi. Musa bize yasa fikrini verdi. İsa bize ahlaki direnci verdi. Ama bu kahramanların en değerlisi Musevilerin insana kendisinin değerli olduğu hissini veren Azazel oldu. Enoh Kitabı’nda şöyle deniyor: ‘O insanlara sevgiyi götürdü ve onlara göklerde bilinen sırları açtı.’…”
“Abla” kitaplığının vazgeçilmezleri arasında yer alan, Hermes Yayınları 4. Baskı, Peygamber Enok’un Kitabı, sayfa 36’dan: 
“8. Bölüm
1. Azazil insanlara kılıç, bıçak, kalkan ve zırh yapmayı öğretti. Ayrıca onlara metal işçiliklerini gösterdi: Bilezikler, takılar, boya kullanımı, kaşların güzelleştirilmesi, en değerli ve seçkin taşların kullanımı ve topraktan çıkan maddelerin ve metallerin boyanması…” 
Sayfa 37’den: 
“…5. Azazil’in neler yaptığını, dünyaya nasıl tüm kötülükleri öğrettiğini, göklerin ebedi sırlarını nasıl ifşa ettiğini gördün…”

Hiç yorum yok: